Fortsättning av olika typer av kloning.

Terapeftisk kloning: Det finns ett behov att hjälpa människor med olika typer av sjukdommar där nya organ/människodelar kan behövas. Denna teknik har aldig genomförts, så forskarvärden hoppas på att kunna utveckla Terapeftisk kloning.

Man skiljer på terapeftisk kloning och reproduktivkloning. I de flesta fall av transplantationer så stöter kroppen bort den främmande vävnaden.
Terapeftisk kloning innebär att man skapar en vävnad av samma genotyp som patienten vilket medför att immunförsvaret accepterar den. Metoden påbörjas på samma sätt som vid t.ex. kloningen av Dolly men efter att man fått embryon så låter man det utvecklas till så kallad embryonal stamcell. Dessa stamceller kan i sin tur sedan utvecklas till olika typer av kroppceller. På detta sätt kan man få kroppsceller av önskat slag som innehåller samma arvsanlag som patienten och där med stöter kroppen inte bort dem vid transplantation. Däremot kan man ställa sig frågan ifall det är rätt att använda sig av ordet kloning i dessa fall, eftersom man inte skapar en klonad individ. Istället skapar man ett embryo som är en genetisk kopia, en klon av patienten som är i behov av transplantation. Med hjälp av denna metod slipper patienten äta immundämpande medicin i resten av livet som dessutom kan medföra en viss lättmottaglighet för infektioner. Metoden kan för det första lösa bristen på organ samt lösa immunförsvarets bortstötning av främmande ämnen.


Terapeftisk kloning innbär inte att man skapar en klon av en vuxen individ utan att man skapar ett embryo som är en genetisk kopia av den som behöver en transplantation.
http://www.forskning.se


Olika typer av kloning

Nu ska jag berätta lite kort om olika typer av kloning för att det är rätt så bra att veta skillnaderna. Det finns 2 olika typer av kloning om man bortser från den mest vanliga som är DNA-kloning, det är Reproduktiv kloning och Terapeftisk kloning. I detta inlägg kommer det handla om en Reproduktivkloning.



Den mest kända formeln är den som framställde fåret Dolly. Dolly är det först lyckade däggdjurs kloning vilket genomfördes 1997. I detta experiment tog forskaren en somatisk cell från Dollys far som sedan skulle bli mallen för hur Dolly skulle se ut. Den somatiske cellkärnan injicerades sedan i en annans tackas ägg vars kromosompar hade extraherats. Där igenom var ägget tomt till dess att ägget fylldes med kromosomparet från cellkärnan. Man placerade sedan ägget i en trivsam miljö fram till dess att cellen reducerades och som så småningom bildade ett embryon. Embryot placerades sedan i ett nytt får där det utvecklades till ett vanligt foster till dess att lammet föddes. Det finns många teorier om varför Dolly dog så tidig. Hon blev bara 6 år gammal. Den mest accepterade teorin är den att Dollys tenomerer som är en lång rad av repetitiva dna sekvenser vilka sitter ytterst på alla våra kromosomer hade samma länk som Dollys far. Telomerernas uppgift är nämligen att skydda de viktiga dna sekvenserna vid reduktion. För varje gång celler delar sig försvinner så försvinner en liten del dna från kromosomen. Telomererna fungerar som en slags offer-anod för att den viktiga informationen i dna’et inte skall förstöras. Dolly som ursprungligen kom från en somatisk cell föddes troligen inte med nya kromosomer utan kom till med de använda kromosomer som fadern hade vid den tidpunkt som cellen extraherades. Därför åldrades Dolly mycket fortare än ett vanligt får och dog också tyvärr mycket tidigare


Dolly med sitt icke klonade barn.

Vad vare då som gjort så att Dolly blev en sådan sensation då? Det som gjorde Dolly så stor hade inget att göra med Dolly själv. Dolly var också en symbol för att alla däggdjur går att klona och inte bara får. Eftersom Dolly går att klonas så indikerade det också att människor går att klona. Vilket vi idag vet är möjligt.


Risker med kloning

En av de risker som finns med kloning är att det är en väldigt avanserad process och det finns mycket som kan gå fel när man gör en klon. Inom forskningen finns det fortfarande mycket som man inte vet om kloning ännu och dess effekter och det betyder att då det gäller människlig kloning så kan det vara så att det blir en individ som överlever alla hinder men som i sig är många och stora. Den överlevande individen kommer då ha mindre eller större missbildningar.

Om det är svårt att få bra kvalité på 1 klon så kommer det då bli ännu sämre kvalité på klonens klon och om man fortsätter göra en klon av klonen så kommer det leda till att mänskligheten kommer stanna upp och även utvecklingen.


"Huvuddelen av den forskning som publicerats visar att kloning av däggdjur oftast resulterar i dödfödda eller missbildade foster", säger John Kilner, som leder Centre for Bioethics and Human Dignity i USA.


Vad är kloning?

Kloning är en metod som man kan använda när man vill skapa en identisk kopia ett original.

”Så till exempel kan man använda kloning för att producera exakt kopia av en enda cell. Cellen kopian skulle vara identisk med den första cellen och skulle ha exakt samma DNA-sekvens. I många fall har kloning använts för att återskapa typspecifika celler”. - http://www.nimade.info/vetenskap/2011/10/Vad-ar-kloning.html

 

Den ända gången kloning sker normalt hos människan är när ett ägg i mammans mage delas till 2 och skapar enäggstvillingar. Det kan även ske att det delas till fler ägg men enäggstvillingar är det som mest förekommer hos människan.


Gentiknik och kommunikation

Hej.
Denna blogg är endast tillägnad för skolarbete runt genteknik.
Därför har jag valt att den endast ska innehålla inlägg om kloning och olika synvinklar runt det.

- My-Mariah Fagerström SA1b


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0